Geen oliebollenvet in riool!

De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s. Om die reden verzoeken wij u overtollig oliebollenvet in te leveren bij een inzamelpunt en niet door de gootsteen of het toilet te spoelen. 

Oliebollen bakken is een oer-Hollandse traditie en die moet vooral behouden blijven.Helaas gooien veel mensen na het bakken het gebruikte vet in het riool. Dit leidt vaak tot verstoppingen. Het zuiveren van het met vet vervuilde rioolwater kost de waterschappen jaarlijks miljoenen. Dit geeft de oliebol een nare bijsmaak.

Zuiveringskosten lopen jaarlijks op tot een paar miljoen euro
De reiniging van een liter olie kost de waterschappen € 2,80 en dat is het dubbele van de kostprijs van de olie in de winkel. “De zuivering van al dat al dat oliebollenvet kost de waterschappen jaarlijks een paar miljoen euro”, aldus waterschapbestuurder waterkwaliteit Agnes van Zoelen. “Ook het aantal rioolverstoppingen stijgt rond Oud en Nieuw. Het oliebollenvet stolt in het riool en zorgt voor verstoppingen. Het verhelpen van die verstoppingen is een kostbare zaak. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat ook vloeibaar vet voor verstoppingen kan zorgen. Wij adviseren dan ook om dit vet eerst in de verpakking terug te gieten en in de speciale containers te gooien.”
Oliebollenvet voer je zo af
Er is een betere en goedkopere manier om het oliebollenvet af te voeren. Dus: gooi geen vet in de gootsteen en het toilet. Want als er minder zuiveringskosten hoeven te worden gemaakt rond de jaarwisseling, heeft iedereen daar baat bij.”

Hoe komt u dan van het oliebollenvet af? Onderstaand vier tips:

 • Lever het in bij uw eigen supermarkt.
  Bij steeds meer supermarkten staat naast de oud papier- en glascontainers ook een aparte container voor frituurvet. De vetten die mensen hier ingooien, oliën en frituurvet worden verwerkt tot grondstof voor biobrandstof of biodiesel.
 • Inleveren bij inzamelcontainers.
  Naast supermarkten zijn er nog meer plekken waar (gele) inzamelcontainers voor gebruikt frituurvet en/of frituurolie staan.
  Op de website http://www.frituurvetrecyclehet.nl/ kun je het inleverpunt bij jou in de buurt vinden.
 • Inleveren bij inzamelstations.
  Bij vrijwel alle gemeentelijke milieustraten of afvalbrengstations zijn aparte inzamelcontainers voor frituurvet en -olie te vinden.
 • Zelf weggooien.
  Is er echt geen mogelijkheid om vet of olie naar een inzamelpunt te brengen, giet het dan in een afsluitbare verpakking (zoals een melkpak met dop) en stop dit bij het restafval.

Van het oliebollenvet dat u inlevert bij één van de inzamelpunten wordt onder andere biodiesel gemaakt.

Inzamelpunt bij u in de buurt
Bekijk waar u het dichtstbijzijnde inzamelpunt voor gebruikt frituurvet kunt vinden.